شیرآلات ساختمانی قطعاتی هستند که برای کنترل جریان آب در ساختمان ها استفاده می شوند. شیرآلاتی که در ساختمان ها به کار برده می شوند، دارای مدل های مختلفی هستند و بر شیر روشویی، شیر توالت و شیر دوش حمام نصب می شوند. شیر های ساختمان از مواد مختلفی مانند استیل های ضد زنگ، برنج و پلاستیک ساخته می شوند. توجه به دوام و مقاومت شیر ها در برابر خوردگی هنگام خرید اهمیت بسیاری دارد. علاوه بر این در انتخاب شیرآلات ساختمانی باید به مدل آن ها دقت کرد. از این رو برای انتخاب بهتر در ادامه قصد داریم مدل های مختلف شیرآلات ساختمان را نام ببریم.

انواع شیرآلات ساختمانی

  • شیرآلات توپی

موارد استفاده: سینک آشپزخانه

همان طور که از اسم شیر معلوم است، در آن اتصال توپی برای کنترل جریان آب سرد و گرم به کار رفته است. مکانیسم این نوع شیر ها بسیار ساده است. برای کنترل جریان آب تنها کافی است از یک دسته منفرد بر یک کلاه گرد که مستقیما در بالای دهانه نصب شده است، استفاده کنید.

قسمت اصلی شیرآلات توپی، توپ فولادی آن است. در این توپ فولادی شیار ها و حفره هایی تعبیه شده اند که با هر دو ورودی آب گرم و سرد هماهنگ اند؛ بنابراین از حرکت خط افقی دستگیره می توان برای تنظیم فشار آب استفاده کرد. حرکت های خطی عمودی نیز برای تنظیم آب هستند.

شیر های توپی را معمولا در سینک های آشپزخانه، روشویی ها و به طور کلی مکان هایی که نیاز زیادی به استفاده مداوم از شیر است، به کار می برند. علت آن هم این است که در بین شیرآلات ساختمان مدل های توپی واشر ندارند. هر چند که به طور کلی نداشتن واشر یک مزیت محسوب می شود، یکی از نقاط ضعفی که باعث می شود این نقطه قوت چندان به نظر نیاید، پیچیدگی نسبی مدل های توپی است. شیرآلات توپی از قطعات کوچک و پیچیده بسیار زیادی مانند اورینگ ها تشکیل شده اند.

شیر های توپی نیز مانند تمامی شیر های دیگر با گذر زمان دچار فرسودگی می شوند. از علائم فرسودگی شیرآلات ساختمانی می توان به نشتی آن ها اشاره کرد. همچنین بعد از مدتی استفاده، رسوبات معدنی و خرده ریز های کوچک در آب باعث اختلال در عملکرد شیر می شوند. این اختلال تعمیر و یا تعویض قطعات شیر را در پی خواهد داشت.

شیرآلات ساختمانی

  • شیرآلات دیسکی

موارد استفاده: حمام و سینک های مشترک

شیر های دیسکی را می توان جدید ترین مدل های شیرآلات ساختمان دانست. این شیر ها تنها دارای یک دستیگره تک اهرمی هستند که روی بدنه ای استوانه ای مانند نصب شده است. نحوه کار این نوع شیر ها با دیگر مدل ها کمی تفاوت دارد. دیگر شیر ها دارای لوله های جداگانه برای آب سرد و گرد هستند؛ اما شیر های دیسکی، آب سرد و گرم را با هم ترکیب می کنند.

این نوع شیر ها آب سرد و گرم را در داخل محفظه ای به نام کارتریج فشار تعادل ترکیب می کنند. دیسک های سرامیکی شیر در انتهای محفظه بالا و پایین می روند تا به وسیله آن بتوان سرعت و فشار جریان آب را کنترل کرد. دما در شیر های دیسکی با میزان چرخش جانبی دستیگره مشخص می شود. این نوع شیر ها معمولا دارای کیفیت بسیار بالایی هستند؛ در نتیجه با خرید آن ها تا مدت زمانی طولانی به تعویض یا تعمیر شیرآلات بهداشتی خود نیاز نخواهید داشت.

شیرآلات دیسکی

  • شیر های کارتریجی دو دستگیره ای

کاربرد: حمام

اگر به دنبال شیر مناسبی برای حمام خود می گردید، پیشنهاد می کنیم که شیر های کارتریجی را انتخاب کنید. فرقی نمی کند که چه مدل از شیر های کارتریجی را انتخاب می کنید؛ زیرا تمام این شیر ها دو دستیگره دارند و معمولا در حمام استفاده می شوند. تشخیص این که شیر کارتریج است یا نیست کمی دشوار است؛ اما با ویژگی هایی که دارد، استفاده را آسان تر از پیش می کند.

با این همه به طور کلی اگر هنگام باز و بسته کردن آب دستگیره ها را به طور همزمان به بالا و پایین حرکت دهید؛ یعنی شیر شما کارتریجی است. در شیر های کارتریج، همان گونه که از نام آن مشخص است، یک کارتریج برای کنترل جریان آب استفاده شده است.

کارتریج این شیر ها هر چه بالاتر برود، آب بیشتری وارد محفظه آن خواهد شد. به همین نسبت فشار آب خروجی از شیر نیز افزایش پیدا خواهد کرد. مخلوط کردن آب سرد و گرم برای به دست آوردن دمای آب مورد نظر در این شیر ها کمی دشوار است و برای به دست آوردن دمای مطلوب باید شیر های سرد و گرم را با نسبت های مخلتف باز کنید.

مزیت شیر های کارتریجی در مقایسه با دیگر شیرآلات ساختمانی این است که این شیر ها ساده تر طراحی می شوند؛ بنابراین تعویض قطعات یا تعمیر آن ها نیز ساده خواهد بود. علاوه بر این، شیر های کارتریجی قطعات کمتری دارند.

شیر های کارتریجی

  • شیر واشری فشاری

کاربرد: سینک آشپزخانه، روشویی

شیر های واشری فشاری را از قدیمی ترین و پرکاربرد ترین مدل های شیرآلات ساختمانی می شناسند. این شیر ها را معمولا می توان در ساختمان های قدیمی یا حتی برخی از خانه های جدید به شکل به روز و تکامل یافته مشاهده کرد. آن ها معمولا در سینک های روشویی و حمام ها استفاده می شوند و به دلیل هزینه کم نگهداری، محبوبیت بالایی دارند. با این حال احتمال نشتی و نیاز به تعمیر آن ها بیشتر است.

جمع بندی

انواع شیرآلات از مهم ترین قطعات یک ساختمان هستند که برای کنترل جریان آب به کار برده می شوند. شیرآلات ساختمانی به دلیل اهمیت بالایی که در ساختمان دارند، دارای مدل های مختلفی هستند. به غیر از مقاومت بالا در برابر خوردگی، تمیز شدن راحت و مقاوم بودن در برابر لکه باید هنگام خرید آن در نظر گرفته شود. هر مدل ویژگی ها، مزایا و معایب خود را دارد که برای آشنایی بیشتر با آن ها و انتخاب مدل مناسب، چهار مدل رایج شیرآلات را نام بردیم. این چهار مدل عبارت اند از شیر های توپی، دیسکی، کارتریجی دو دسته ای و شیر های واشری فشاری.

5 فکر در مورد “بررسی انواع گوناگون شیرآلات ساختمانی به همراه مزایا و معایب هر کدام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *